[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: دوره 22، شماره 3 - ( پاییز 1398 ) ::
جلد 22 شماره 3 صفحات 199-211 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی خطر سرطانزایی و غیرسرطانزایی تعدادی از فلزات سنگین در اثر مصرف کشمش تولیدی شهر ملایر
عیسی سلگی، تارخ خدادادی
گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر ، e.solgi@yahoo.com ‏
چکیده:   (277 مشاهده)
مقدمه: آلودگی محصولات کشاورزی به فلزات سنگین، یکی از خطرات جدی تهدیدکنندهی سلامت مصرفکنندگان است؛ بهطوری که برخی از این عناصر خاصیت سرطانزایی داشته و بعضی دیگر باعث آسیب به اندامهای مختلف بدن میشوند. پژوهش حاضر با هدف تعیین خطر سرطانزایی و غیرسرطانزایی تعدادی از فلزات سنگین بهدنبال مصرف کشمش شهر ملایر انجام گرفت.
روش کار: جهت انجام مطالعهی حاضر، تعداد 50 نمونه از کشمشهای سلطانی13)نمونهSultanu) ()، طلایی (12 نمونه)، سایهخشک (13 نمونه) و آفتابخشک (12 نمونه) تولید شده به روش سنتی و صنعتی تهیه و میزان فلزات سنگین کادمیوم، سرب، نیکل، مس، روی و آرسنیک موجود در آنها به روش جذب اتمی اسپکتروفتومتری با کوره گرافیتی اندازهگیری و نتایج، تحلیل و بررسی گردید. ارزیابی کمی ریسک با استفاده از روش سازمان حفاظت محیطزیست آمریکا صورت گرفت.
یافتهها: بر اساس یافتههای بهدست آمده، میانگین غلظت آرسنیک، مس و نیکل در نمونههای کشمش به ترتیب 06/0±17/0 (مقدار مجاز 1/0)، 09/0±07/3 (مقدار مجاز 3/0) و0/99 mg/kg±72/4 (مقدار مجاز 5/0) بود. بالاترین غلظت میانگین فلزات سنگین مربوط به کشمشهای سلطانی و طلایی بود. بالاترین میزان جذب روزانه (EDI)، نسبت خطر غیرسرطانی (THQ) و ریسک سرطانزایی (CR) به عنصر نیکل تعلق داشت.
نتیجهگیری: براساس یافتهها، میانگین غلظت عناصر آرسنیک، مس و نیکل در نمونههای کشمش بالاتر از حد مجاز توصیهشده توسط کمیسیون مشترک سازمان جهانی بهداشت و فائو (FAO/WHO) بود. میزان EDI تمامی عناصر در تمامی نمونهها کمتر از مقادیر قابلتحمل روزانهی موقت پیشنهاد شده توسط FAO/WHO برای افزودنیهای مواد غذایی (JECFA) و موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بود؛ در نتیجه، مصرف آنها در درازمدت اثرات غیرسرطانزایی خاصی برای مصرفکننده ایجاد نمیکند، در حالیکه میتواند اثرات سرطانزایی داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: فلزات سنگین، کشمش، شهر ملایر، ریسک سرطان، مقدار جذب روزانه
متن کامل [PDF 611 kb]   (150 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۹۸/۳/۸ | پذیرش: ۱۳۹۸/۱۲/۵ | انتشار: ۱۳۹۸/۱۲/۵
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Solgi E, ‎Khodadadi T. Carcinogenic and Non-Carcinogenic Risk Assessment of Some Heavy Metals Due to Consumption of Raisin Produced in Malayer City. Hakim Health Sys Res . 2019; 22 (3) :199-211
URL: http://hakim.hbi.ir/article-1-1924-fa.html

سلگی عیسی، خدادادی تارخ. ارزیابی خطر سرطانزایی و غیرسرطانزایی تعدادی از فلزات سنگین در اثر مصرف کشمش تولیدی شهر ملایر. مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1398; 22 (3) :199-211

URL: http://hakim.hbi.ir/article-1-1924-fa.html



دوره 22، شماره 3 - ( پاییز 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهش حکیم Hakim Research Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.14 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 4090