[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: دوره 8، شماره 3 - ( پائيز 1384 ) ::
جلد 8 شماره 3 صفحات 45-53 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات جهش زایی و سرطان زایی کیسه های پلاستیکی و ظروف یکبار مصرف غذایی با استفاده از سالمونلاتیفی موریوم و میکروزوم
دکتر صدیقه مهرابیان، مریم توحیدپور ، دکتر مژگان امتیازجو، زهره محمدیان
، maryam_tp55@yahoo.com
چکیده:   (18287 مشاهده)

 

مقدمه: سالم بودن تمام اجزا و بالا بودن کیفیت آنها و اطمینان از بی ‌ ضرر بودن آنچه که روزانه مصرف می ‌ شود از اهمیت بالایی برخوردار است، لزوم بررسی ترکیبات پلی اتیلنی سنگین و سبک به عنوان گرانول اولیه و ظروف یکبار مصرف ساخته شده از آنها، منجر به طرح این پروژه تحقیقاتی گردید. لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات جهش ‌ زایی و سرطان ‌ زایی این ترکیبات به انجام رسیده است.

روش‌کار: روش کار در این پژوهش با بهره ‌ گیری از آزمون Ames و نیز استفاده از سویه ‌ های سالمونلاتیفی موریوم TA100, TA104 که مستقیما ً از پروفسور Ames دریافت گردید، می ‌ باشد. در مرحله اول، این سویه ‌ ها از نظر خلوص خاصیت جهش مورد تائید قرار گرفتند. سپس انواع محصولات پلی ‌ اتیلنی به طور جداگانه به محیط کشت گلوکزاگار حداقل حاوی کشت تازه شبانه ( TA100, TA104 ) اضافه گردیده، و متعاقبا ً با نمونه شاهد مثبت (شامل باکتری جهش یافته و ازید سدیم) و شاهد منفی (شامل باکتری جهش یافته و آ ب مقطر استریل) سنجیده شدند. در مرحله دیگری از این پژوهش به محیط اگار حداقل به همراه موادپلی اتیلنی مشکوک به سرطان ‌ زایی به طور جداگانه میکروزوم کبد موش که در شرایط استریل تهیه گردید ه ، افزوده شد تا اثر ماده سرطان ‌ زا با تعین باکتریهایی که موتاسیون برگشتی یافته و هیستیدین تولید می ‌ کنند، اندازه ‌ گیری شود.

نتایج: نتایج این پژوهش با توجه به این مسئله که سویه های TA100, TA104 موتاسیون مشخصی در اپرون هیستیدین خود دارند،آنها را وابسته به منبع هیستیدین خارجی نموده است. در تماس با یک موتاژن این موتاسیون قابلیت برگشت داشته و بنابراین باکتری مجددا مستقل از مصرف هیستیدین خارجی می ‌ گردد. در این پژوهش جهش ‌ زایی مواد از طریق شمارش کلنی ‌ ها و مقایسه آن با شاهد منفی که در اثر موتاسیون خودبخود حاصل می شود ، به اثبات رسیده و سنجیده شد. نتایج حاصله نشان دادند که گرانول اولیه و ظروف مصرفی ساخته شده از پلی اتیلن سنگین ( به صورت لیوان و ظروف یکبار مصرف ، بطری حمل نوشابه و کیسه حمل شیر) دارای خاصیت جهش زایی نمی ‌ باشند، اما کیسه ‌ های نازک از جنس پلی اتیلن سبک سبب موتاسیون برگشتی سالمونلا در جهت سنتز هیستیدین شده و کیسه ‌ های پلی ‌ اتیلنی آغشته به روغن ‌ های جامد و مایع نیز اثر جهش زاییشان افزایش یافته بود.

نتیجه‌گیری: نتایج حاصله از این تحقیق حاکی از آن است که با توجه به اینکه پلی اتیلن خود به عنوان یک ماده کاملا ً بی ‌ خطر به حساب می آید ، تنها دلیلی که می‌توان برای خاصیت جهش زایی و سرطانزایی کیسه ها عنوان کرد ، حضور مواد بسیار فعالی است که به پلی ‌ اتیلن اضافه شده و در فرایند ساخت آن کاربرد دارد. لذا با توجه به حساس بودن این موضوع می ‌ بایست در نحوه ساخت کیسه ‌ ها دقت، توجه و کنترل بیشتری صورت گیرد.

 

 

واژه‌های کلیدی: جهش زایی و سرطان زایی، پلی اتیلن، سالمونلاتیفی موریوم، میکروزوم
متن کامل [PDF 392 kb]   (3833 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۸۵/۶/۱۵
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Assessment of mutagenicity and carcinogenicity effect of plastic bags and disposable food containers using Salmonella typhimurium and Microsome . Hakim Health Sys Res . 2005; 8 (3) :45-53
URL: http://hakim.hbi.ir/article-1-293-fa.html

دکتر صدیقه مهرابیان ، مریم توحیدپور ، دکتر مژگان امتیازجو ، زهره محمدیان . اثرات جهش زایی و سرطان زایی کیسه های پلاستیکی و ظروف یکبار مصرف غذایی با استفاده از سالمونلاتیفی موریوم و میکروزوم. مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1384; 8 (3) :45-53

URL: http://hakim.hbi.ir/article-1-293-fa.html



دوره 8، شماره 3 - ( پائيز 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهش حکیم Hakim Research Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.11 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3862