[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: دوره 8، شماره 3 - ( پائيز 1384 ) ::
جلد 8 شماره 3 صفحات 54-60 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر پارامتر زمان بر رشد قارچ آسپرژیلوس پارازیتیکوس و تولید آفلاتوکسین توسط آن در مجاورت گیاه چریش
مهدی قربانیان1، دکتر مهدی رزاقی‌ابیانه، دکتر عبدالامیر علامه *، دکتر معصومه شمس‌قهفرخی، دکتر غلامرضا بابایی، دکتر محمدباقر رضایی
1- بخش قارچ شناسی انستیتوپاستور ایران. تلفن: 66953311 فاکس: 66465132
، mrab442@yahoo.com
چکیده:   (24276 مشاهده)

مقدمه: آفلاتوکسین ‌ ها متابولیت ‌ های ثانویه سمی قارچی هستند که توسط سویه ‌ های مولد سم برخی از گونه ‌ های قارچ آسپرژیلوس بر روی مواد غذایی انسان و دام تولید می ‌ شوند. بدلیل خواص جهش ‌ زایی و سرطان ‌ زایی، این سموم از جمله عوامل مخاطره ‌ آمیز بهداشت عمومی در انسان و دام محسوب می ‌ گردند. مقابله با تولید آفلاتوکسین توسط قارچ ‌ های مولد و یا حذف آنها از مواد غذایی، توجه محققین زیادی را طی سال ‌ های گذشته بخود معطوف داشته است. گیاه چریش (نیم، آزادیراکتا ایندیکا) بعنوان یکی از عوامل مهار کننده تولید آفلاتوکسین توسط قارچ ‌ های مولد شناخته شده است. در تحقیق حاضر تأثیر پارامتر زمان بر رشد قارچ آسپرژیلوس پارازیتیکوس و تولید آفلاتوکسین توسط آن در حضور غلظت ‌ های مختلف عصاره آبی برگ چریش بررسی گردید.

روش ‌کار: قارچ مولد سم (آسپرژیلوس پارازیتیکوس NRRL 2999 ) در محیط سوکروز فقیر از املاح (SLS) در حضور غلظت ‌ های مختلف عصاره آبی برگ گیاه چریش (2/0، 8/0، 12/3، 5/12 و 50 درصد حجمی/ حجمی) در دوره ‌ های زمانی مختلف 2، 4، 6، 8، 10 و 12 روز در دمای 28 درجه سانتیگراد و شرایط متحرک 120 دور در دقیقه کشت داده شد. سپس وزن خشک میسلیومی تعیین گردید و محتوای آفلاتوکسین (AFB1)B1 میسلیومی و ترشحی با روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) اندازه گیری شد.

نتایج: عصاره آبی برگ چریش فاقد هر گونه تاثیر معنی دار بر رشد آسپرژیلوس پارازیتیکوس بود. تولید آفلاتوکسین در نمونه های کنترل (بدون مجاورت با عصاره) در روز 8 به حداکثر رسید و سپس تا روز 12 در حد ثابت باقی ماند. مهار بیوسنتز آفلاتوکسین در مجاورت چریش از نوع وابسته به زمان و دوز بود. در نمونه های مجاور شده با عصاره، در فاصله زمانی 2 روز تغییری در تولید آفلاتوکسین نسبت به کنترل مشاهده نشد. غلظت 5/ 12 و 50 درصد عصاره در روز4 و روزهای 6 تا 12، منجر به کاهش تولید آفلاتوکسین شد که این کاهش در سطح P<0.05 با نمونه کنترل اختلاف معنی ‌ دار داشت.

نتیجه‌گیری: نتایج بدست آمده در تحقیق حاضر نشان می ‌ دهد که عصاره آبی برگ گیاه چریش بصورت وابسته به زمان، بدون هر گونه تاثیر معنی ‌ دار بر رشد قارچ، موجب مهار سنتز آفلاتوکسین می ‌ گردد. به نظر می ‌ رسد تأثیر مهاری عصاره بر تولید سم در مراحل اولیه مسیر بیوسنتز آفلاتوکسین یعنی زمانی که ژن ‌ های مسوول بیوسنتز سم حداکثر فعالیت خود را در داخل سلول ‌ های قارچ دارند، رخ می ‌ دهد.

 

واژه‌های کلیدی: آفلاتوکسین B1، چریش، آسپرژیلوس پارازیتیکوس، کروماتوگرافی لایه نازک، زمان انکوباسیون
متن کامل [PDF 302 kb]   (5054 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۸۵/۶/۱۵
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Effect of incubation time on Aspergillus parasiticus growth and its aflatoxin productivity in presence of neem (Azadirachta indica A. Juss) . Hakim Health Sys Res . 2005; 8 (3) :54-60
URL: http://hakim.hbi.ir/article-1-294-fa.html

مهدی قربانیان ، دکتر مهدی رزاقی‌ابیانه ، دکتر عبدالامیر علامه ، دکتر معصومه شمس‌قهفرخی ، دکتر غلامرضا بابایی ، دکتر محمدباقر رضایی . تاثیر پارامتر زمان بر رشد قارچ آسپرژیلوس پارازیتیکوس و تولید آفلاتوکسین توسط آن در مجاورت گیاه چریش. مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1384; 8 (3) :54-60

URL: http://hakim.hbi.ir/article-1-294-fa.html



دوره 8، شماره 3 - ( پائيز 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهش حکیم Hakim Research Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.19 seconds with 806 queries by yektaweb 3600