[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1385 ) ::
جلد 9 شماره 1 صفحات 9-15 برگشت به فهرست نسخه ها
معرفی غذای جدید لاروی جهت پرورش آنوفل استفنسی و تعیین میزان مصرف بهینه آن در انساکتوریوم‌ها
علیرضا بلندنظر، دکتر محمدسعید دایر، علیه موسوی
، bolandnazar@yahoo.com
چکیده:   (21272 مشاهده)

مقدمه: پشه آنوفل، حشره‌ای با اهمیت پزشکی بوده که در نقاط مختلف ایران انتشار دارد. مطالعه هرچه بیشتر ویژگی‌های بیولوژیک و اکولوژیک این پشه با توجه به توانایی آن در انتقال بیماری مالاریا، پیش‌نیاز مبارزه و کنترل موفق آن است. بنابراین پرورش آزمایشگاهی این پشه، گامی در این راستا به حساب می‌آید. در مطالعه حاضر از روشی جدید برای پرورش پشه آنوفل استفنسی در شرایط آزمایشگاهی استفاده شده است که آن بهره‌گیری از پودر شیر تجاری جهت تغذیه مراحل لاروی می‌باشد. استفاده از پودر شیر دارای مزایای زیادی نسبت به سایر مواد غذایی می‌باشد از جمله: سهولت در دسترسی، مشخص بودن محتویات غذایی و کاربرد آسان‌تر. بنابراین با مشخص کردن میزان مصرف بهینه این ماده غذایی که در این تحقیق صورت پذیرفته، می‌توان این ماده غذایی را جایگزین سایر مواد غذایی نمود.

روش‌کار: میزان مصرف بهینه با محاسبه هفت شاخص اکولوژیکی عمده (مرگ‌ومیر لاروی، مرگ‌ومیر شفیره، مرگ‌ومیر کل، سرعت رشد لاروی، نرخ بقا، نسبت جنسی و اندازه بدن) و با اعمال 4 کمیت غذایی مختلف مورد بررسی قرار گرفت.

نتایج: مشاهدات نشان داد که با افزایش کمیت غذا، مرگ‌ومیر لاروی کاهش (از مرگ‌ومیر لاروی 63% در کمترین کمیت غذایی و بیشترین تراکم لاروی به صفر در بیشترین کمیت غذایی و کمترین تراکم لاروی)، مرگ‌ومیر شفیره کاهش (از مرگ‌ومیر شفیره 6% در کمترین کمیت غذایی و بیشترین تراکم لاروی به صفر در بیشترین کمیت غذایی و کمترین تراکم لاروی)، مرگ‌ومیر کل کاهش (از مرگ‌ومیر کل 63% در کمترین کمیت غذایی و بیشترین تراکم لاروی به صفر در بیشترین کمیت غذایی و کمترین تراکم لاروی) و نسبت جنسی کاهش (از نسبت جنسی 56% در کمترین کمیت غذایی و بیشترین تراکم لاروی به 50% در بیشترین کمیت غذایی و کمترین تراکم لاروی) داشتند اما سرعت رشد لاروی افزایش (از 25 روز در کمترین کمیت غذایی و بیشترین تراکم لاروی به 10 روز در بیشترین کمیت غذایی و کمترین تراکم لاروی) و نرخ بقا افزایش (از نرخ بقا 34% در کمترین کمیت غذایی و بیشترین تراکم لاروی به 100% در بیشترین کمیت غذایی و کمترین تراکم لاروی) نشان دادند. اما بر خلاف دیگر شاخص‌ها، اندازه بدن تغییر معنی‌داری را نشان نداد.

نتیجه‌گیری: بنابراین توصیه می‌شود با درنظر گرفتن مزایای پودر شیر و با توجه به مشخص شدن میزان مصرف بهینه آن در این تحقیقکه باعث افزایش وفور و پویایی پشه آنوفل استفنسی در محیط آزمایشگاه می‌گردد، از این ماده غذایی جهت تغذیه لاروی استفاده شود.

واژه‌های کلیدی: آنوفل استفنسی، پرورش آزمایشگاهی، تغذیه لاروی، شاخص اکولوژیکی، مالاریا.
متن کامل [PDF 459 kb]   (2779 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۸۶/۱۰/۱۹
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Study of new larval food for rearing Anopheles stephensi and determination of its optimum utilization amount in insectaria. Hakim Health Sys Res . 2006; 9 (1) :9-15
URL: http://hakim.hbi.ir/article-1-338-fa.html

علیرضا بلندنظر ، دکتر محمدسعید دایر ، علیه موسوی . معرفی غذای جدید لاروی جهت پرورش آنوفل استفنسی و تعیین میزان مصرف بهینه آن در انساکتوریوم‌ها. مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم. 1385; 9 (1) :9-15

URL: http://hakim.hbi.ir/article-1-338-fa.html



دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1385 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهش حکیم Hakim Research Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.12 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3921